Çok Amaçlı Proje İle Doğa Korunuyor, Yuvalar Isınıyor

TARIM KENTİ MERSİN’DE UYGULANAN GERİ DÖNÜŞÜM VE DOĞAYI KORUMA PROJESİ İLE PARK VE BAHÇELERDEKİ DALLAR BUDANIYOR, TARIMSAL ATIKLAR ALINIP KOMPOST TESİSİNDE GERİ DOĞAYA KAZANDIRILIYOR.

Çok Amaçlı Proje İle Doğa Korunuyor, Yuvalar Isınıyor
Yayınlama: 27.12.2023
A+
A-

Tarım kenti Mersin’de uygulanan geri dönüşüm ve doğayı koruma projesi ile park ve bahçelerdeki dallar budanıyor, tarımsal atıklar alınıp kompost tesisinde yeniden doğaya kazandırılıyor.

Türkiye’nin tarım kenti Mersin’de çiftçilerin önündeki en büyük engellerin başında tarımsal atıklar geliyor. Bu atıklar hem çevre kirliliği hem de çiftçiler için maddi külfet oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için ise Mersin Erdemli Belediyesi kompost tesisi kurdu. İklim değişikliği ve sıfır atık çalışmaları kapsamında yürütülen proje iki aşamalı yürütülüyor. Projenin birinci aşamasında çitçilerin tarla ve bahçelerindeki tarımsal atıklar bir bir alınıyor. Diğer bir aşamada ise kent genelinde belediyeye ait park ve bahçelerdeki budanan dallar geri dönüşüme tabi tutuluyor.

Kompost tesisine getirilen dalların kalınları talaş ve odun yapılarak ihtiyaç sahibi ailelerin yuvalarını ısıtıyor. İnce dallar ise kompost tesisinde öğütülerek gübre yapılıyor. Üretilen gübreler kent genelindeki parkları yeşillendiriyor.

Üreten, üretilene artı değer katan bir anlayışla çalışmalarını yürüttüklerini belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Doğaya bırakılan tarımsal atıkların tamamını verime dönüştürüyoruz. Çok ince olanları kompost tesisimizde öğüterek gübre haline getiriyoruz ve çiftçilerimize dağıtıyoruz elde ettiğimiz gübreyi. Kalanları da talaş haline getirip kışın fakruzaruret içerisinde olan vatandaşlarımıza odun ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Hem doğada ciddi bir kirliliği önlüyoruz, doğada ciddi bir tehdit olan, kirleten malzemeleri de verimli hale getirmiş oluyoruz” diye konuştu.

Doğa Müfettişleri Projesi kapsamında tesise gelen çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Vatandaşlar ise hazırlanan tüm bu projelerden oldukça memnun.

Memnuniyetini ifade eden Ayşe Toprak, “Belediyemizden odun istemiştik kışın buralar soğuk olduğundan. Kayınvalidem yatalak olduğu için evin içerisinde de soba yanması gerekiyor. Belediyemiz de park ve bahçelerinden odunları kesip dağıtıyor. Biz de istemiştik geçen sene de istemiştik. Allah razı olsun belediyemize. İşte getirdiler odunu, Allah razı olsun biz de yakacağız, annemi ısıtacağız” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.